Help, mijn tekst is saai

Met je content wil je graag mensen bereiken. Als je aan het schrijven gaat, wil je dat klanten je blog lezen. Dat ze je nieuwsbrief inspirerend vinden. En dat ze je social media posts delen. Maar eigenlijk is je tekst, euh, een beetje saai. Grote kans dat potentiële klanten afhaken. Terwijl je hen toch een fantastisch product of een geweldige dienst te bieden hebt. Hoe voorkom je dat jouw teksten saai zijn?

Wat maakt een tekst saai?

  • Geen duidelijk onderwerp of te veel boodschappen in één tekst.
  • Een vervelende monoloog waarin je het alleen over jezelf hebt.
  • Geen enkel sprekend voorbeeld.
  • Nodeloos moeilijke woorden.
  • Een onderwerp kiezen dat je in de verste verte niet boeit.

Zo maak je je teksten boeiend

  • Beperk je in één tekst tot één thema. Lijkt simpel, is het niet. Want we hebben zoveel te vertellen. Zeker over onderwerpen waar we dolenthousiast over zijn. Bedwing jezelf en kies. Daar maak je je klanten blij mee. Zo kunnen ze makkelijk zelf beslissen of het de informatie is die ze op dat moment nodig hebben. En je boodschap blijft ook beter hangen.
  • Je tekst gaat niet over jou of het product dat jij wil verkopen. Focus op je klant. Bekijk je boodschap vanuit zijn perspectief. Weet je niet zo goed wat je doelgroep écht denkt. Vraag het dan. Op de man af of in een marktonderzoek.
  • Zorg voor leven in de schrijverij. Laat je teksten bruisen door sprekende voorbeelden te geven. Schrijf niet: “Ik hou van bakken.” Maar “In het weekend verdwijn ik in de keuken om te rock-‘n-rollen met mijn deegrol en dan komt er altijd wel iets zoets uit de oven.” Zie je wat er dan gebeurt? 
  • Denk niet dat je je klanten moet overtuigen van je expertise door te goochelen met moeilijke woorden. Ik zou het hier kunnen hebben over de linguïstische capaciteiten van de doorsnee consument. Maar niemand die daar iets aan heeft. Spreek liever de taal van je klanten. Zo geef je hen meteen ook het gevoel dat je je tekst speciaal voor hen geschreven hebt.
  • Schrijf over dingen die je nauw aan het hart liggen. Over onderwerpen die je echt boeien. Als jij er warm voor loopt, zal je lezer dat ook doen.

Ziezo, met deze tips kan je zelf je bestaande teksten te boosten. Wil je liever dat ik als copywriter mijn magie op je teksten loslaat, dan weet je me te vinden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak je website op WordPress.com
Aan de slag
%d bloggers liken dit: